Lumina rece sau lumina calda pentru iluminat?

lumina-calda-lumina-rece

Pentru inceput o sa va spunem ca lumina calda sau rece tine de temperatura de culoare  fiind una dintre  caracteristicile  luminii vizibile, si are aplicații importante în iluminat, fotografiere, filmare, industrie, medicină, horticultură și în alte domenii . Temperatura de culoare se masoara in grade Kelvin(K) si poate varia de la 800 K pana la 20000 K.

temperatura-de-culoare

Cateva exemple de temperaturi de culoare aveti mai jos:

Sursa Temperatura (K)
Lumanare 1925
Lampă cu vapori de sodiu 2200
Bec de 100W 2800
Bec cu halogen 3400
Neon fluorescent 3800
Cer variabil 5500
Lampă cu vapori de mercur 6000
Cer înnorat 6500

Lumina naturala are aproximativ 5600 kelvin si este temperatura de culoare a soarelui asa cum il vade omul.

Inainte sa alegem tipul de lumina trebuie sa tinem cont de locul unde o amplasam si de culorile cu care sunt vopsite camerele. Specialistii ne sfatuiesc sa alegem sursa de lumina si implicit temperatura de culoare inainte de zugravirea camerelor. In poza de mai jos in care se vede clar cum lumina calda este mai potrivita pentru culoarea camerei.

lumina-potrivita

Lumina rece este mai clara dar mai daunatoare 

Lumina rece este indicat sa se foloseasca in bucatarie , baie , birou , sau mai bine spus in zonele sau camerele in care este nevoie de atentie la detalii. Este buna de asemeni la citit dar nu pentru perioade lungi pentru ca devine obositoare (vezi sfatul miculelectrician pentru lampadar de podea).

Becurile sau neoanele  fluorescente “reci” sau “de un alb strălucitor” (pe care unii oameni le consideră “bune”, căci imită lumina zilei),emit de fapt lumină ultravioletă, egală sau mai puternică decât cea a Soarelui, iar acest tip de lumină poate provoca leziuni ireparabile la nivelul ochiului.

Lumina calda este mai difuza dar mai odihnitoare

Lumina calda se foloseste in living , dormitor , hol sau mai exact in zonele de relaxare. Lumina calda va transforma spatiul intr-un loc mai primitor si odihnitor ca in imaginea .

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *