Nobel bine meritat!

nobel fizica 2014

Asistam in ultimii ani la o promovare tot mai puternica pentru folosirea surselor cu LED (light-emitting diode), de altfel bine indreptatita si probabil asa s-a ajuns ca in  2014 Premiul Nobel pentru fizica sa fie castigat de cei trei fizicieni niponi  Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura pentru „invenția diodelor care emit lumină albastră” . Toti stim ca diodele care emiteau lumina rosie si verde existau de multa vreme in multe aplicatii dar se pare desi s-au facut eforturi foarte mari din partea comunitatii stiintifice, cat si din partea mediului industrial, LED-urile care să emită lumină albastră au rămas, timp de trei decenii, o provocare.

Dar alta este nedumerirea noastra , desi LED-ul care emite lumina albastra si-a facut aparitia in diverse aplicatii de ceva vreme , abia cand a ajuns sa fie consumat de marea masa de oameni si a inceput sa genereze venituri considerabile pentru companii mai mari sau mai mici atunci i-a readus pe acesti fizicieni pe scena de la Stockholm.

Sa intelegem ca si Premiul Nobel are o mare influenta comerciala  sau este  influentat din diverse sfere comerciale sau financiare?

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *